Skip Navigation Links
  • Ana Sayfa
  • Hasta Bilgilendirme
  • Kraniosinostoz
  • Kraniosinostoz

    Kraniosinostoz Nedir?
    Kafatası süturlarının zamanından önce bir veya birden fazlasının kapanması durumudur. Canlı doğumlarda yaklaşık 1/2000 oranında görülmektedir.

    Nasıl tanı konulur?
    Rutin çocuk doktoru kontrollerinde kafada asimetri ya da simetrik şekil bozukluğunun farkedilmesiyle tespit edilir. Kraniyal görüntülemelerde süturların patolojik olarak kapandığının görülmesiyle tanı konulur. Sendromik olmayan kraniosinostozlar %80-85’lik büyük grubu oluştururlar. En sık sagital sinostoz görülür. Bazı sendromlarda da sinositoz yaygın olarak görülür. Sendromik kraniosinostozlar, tüm kraniosinostozların %15-20 civarını oluştururlar. En sık görülenler Apert ve Crouzon sendromlarıdır. Kafa ve yüz kemiklerinde kozmetik şekil bozukluklarına hidrosefali, zeka geriliği, görme ve işitme kayıpları gibi nörolojik kusurlar da eşlik edebilir.

    Kraniosinostoz Tipleri
    Kraniyosinostozların birçok farklı tipi bulunmaktadır. Bunlar:
    Skafosefali (Sagital sinostoz): En sık görülen tipidir. Kafatasının ön arka çapı artmıştır.
    Trigonosefali (Metopik sinostoz): Hastada üçgen alın görünümü mevcuttur. Hastalarda yalancı bir şaşılık görünümüne neden olur.
    Brakisefali (Bikoronal sinostoz): Kafa yukarıya doğru uzamışken alın bölgesi de düz bir görünüme sahiptir.
    Plagiosefali (Unikoronal sinostoz): Kafanın yarısında hem şekil bozukluğuna hem göz yerlerinin değişmesine yol açar.
    Lambdoid sinostoz (Posterior plagiosefali): Kafanın arka kısmında düz-yassı bir görüntüye neden olur.

    Kraniosinostozları Taklit Eden Durumlar
    Pozisyonel Molding:Bebek başının konumlanmasına bağlı oluşan deformasyon olup yatış pozisyonlarında bir tarafa dönük daha fazla tercihli kafa pozisyonlarından dolayı ortaya çıkar.
    Metopik Sırt: 0-18 ay arasındaki çocukların %5’inde görülebilen, metopik kapanmanın normal bir varyantıdır. Görüntülemede, kemik kabartı şeklinde hissedilebilen metopik hat ile kaynamış metopik sütür saptanır.

    Tedavi
    Genellikle 1 yaşından önce tespit edilen hastalar ameliyat edilir. 12. aydan sonra cerrahi başarı sonuçları düşmektedir. Endoskopik tedavi uygulanacaksa 6 aydan küçük olması tercih edilir. Bu girişimler daha az kanama ve kısa ameliyat süresine izin verdiğinden, daha erken aylarda yapılabilir. Endoskopik cerrahi sonrası kask kullanılması gereklidir. Ancak her hasta için tedavi yöntemi ve zamanının farklı olduğu unutulmamalı, muayene eden cerrahın önerisi doğrultusunda hareket edilmelidir.