Skip Navigation Links
  • Ana Sayfa
  • Hasta Bilgilendirme
  • Boyun Fıtığı
  • Boyun Fıtığı

    Boyun Fıtığı Hakkında Genel Bilgiler
    Diskler yüklenmeye karşı şok emici yastıklar görevi gören, omurgayı destekleyen ve komşu omurlar arasında sürtünmeyi önleyen harekete izin veren kıkırdak yapılardır. Diskin bu özelliği sayesinde omurlar dönme, eğilme ve yük taşıma yeteneği kazanırlar. Sağlıklı tüm bireylerde disk bulunmakla birlikte yaşlanmanın doğal bir süreci olarak diskin yapısının bozulması, travma, ani ve aşırı zorlama, kalıtsal bozukluklar ve inflamatuar süreçler gibi durumlarda disk su içeriğini kaybeder. Disk su içeriğini kaybettiğinde esnek formunu ve fonksiyonunu kaybeder. Diskin yapısındaki bu bozulmalar hareketi kısıtladığı gibi disk materyalinin de omur arasındaki normal yerinden dışarı taşmalarına sebep olabilir. Disk materyali dışarı taştığında o seviyedeki sinire ve hatta omuriliğin kendisine bası yaparak yakınmalara sebep olur.
    Disk hernisi ikinci sırada boyun bölgesinde görülmektedir. Yaşlanma ile görülme oranı artar. En sık 50-60’lı yaşlarda görülür. Kadınlarda daha fazla görülür. Boyun fıtığı yetişkinlerdeki boyun ağrısının yaygın bir nedenidir. Boyun bölgesinde sinire bası gerçekleştirdiğinde boyun ağrısı, kolda ağrı, uyuşukluk, karıncalanma veya yanma hissi, kollarda elektrik çarpması hissi ve kaslarda spazmlar olabilir. Hatta ilerleyen düzeylerde güç kaybına yol açabilir. Servikal disk hernisi doğrudan omuriliğe bası yapan formlarında ise alt ekstremitede de bulgular ve denge problemleri ortaya çıkarabilir. Hareketle birlikte şikayetlerde artış ortaya çıkabilir.

    Tedavi Seçenekleri
    Şikayetlere, süresine ve istenilen tetkiklere (MR, BT, direk grafi, EMG) göre tedavi seçeneği belirlenmektedir. Disk hernisi dışında tedavinizi etkileyeceğinizi düşündüğünüz bir sağlık probleminiz var ise tedaviye başlamadan önce doktorunuzu bu konuda bilgilendirmeniz doktorunuzun sizin için doğru tedavi seçmesine yardımcı olacaktır. Örneğin; böbrek yetmezliğiniz var ise medikal tedaviniz ona göre düzenlenip verilecektir.
    Öncelikli tedavi mümkünse şikayetlerin azaltılmasına yönelik cerrahi dışı tedavilerdir. Cerrahi dışı tedavilerde amaç hastanın fiziksel şikayetlerinin giderilmesidir. Cerrahi dışı tedaviler olarak şunlar gösterilebilir:

    1. Dinlenme ve fizik aktivitenin kısıtlanması
    2. Boyun istirahatini sağlamak ve boyun hareketlerinin kısıtlanması için ortez kullanımı (boyunluk)
    3. Ağrı şikayetlerinin giderilmesi için ilaç tedavileri (NSAİİ, kortikosteroidler vb.)
    4. Fizik tedavi programı
    5. Enjeksiyon tedavileri
    6. Kas spazmlarını azaltmak için sıcak veya soğuk uygulama
    7. Servikal manipülasyonlar

    Doktorunuz bu tedavileri tekil veya çoklu olarak uygulamaya karar verebilir. Verilen tedavi modalitesine uyulması tedavi başarısını arttırmaktadır ve yan etkilerden korunmayı sağlar. Tüm tedavi şekillerinde beklenmeyen bir durum olduğunda doktorunuzla paylaşmanız erken müdahale açısından önemlidir.
    Cerrahi dışı tedaviler ile fayda sağlanamayan, güç kaybı olan, ilerleyici nörolojik bozulma gösteren, şiddetli yakınması olan, hayat kalitesini bozan veya görüntülemelerde belirgin bası bulgusu olan hastalarda cerrahi tedavi önerilebilir. Cerrahi tedavide amaç baskı altında olan sinirin uygun cerrahi uygulamalar ile ortadan kaldırılmasıdır. Bunun için en sık uygulanan yöntem diskektomi olarak adlandırılan, sinire bası yapan disk parçasının çıkarılmasıdır.
    Sinir üzerindeki basının kaldırılması hastaların büyük bölümünde ameliyat sonrası dramatik olarak şikayetlerde rahatlama sağlarken, az bir kısım hasta olmakla birlikte ameliyat olana kadar geçen süre ve sinirin şiddetli hasar almasına bağlı olarak şikayetlerin devam edebileceği unutulmamalıdır. Ameliyattan sonra şikayetler hızla geçse bile %3-5’lik bir hasta grubunda disk hernisi tekrarlayabilir.

    Ne zaman doktora başvurulmalıdır?
    Boyun ağrısı çok sık karşılaşılan bir durumdur. Hastaların çoğu herhangi bir tedavi almadan haftalar içinde kendiliğinden düzelir. Süreklilik gösteren bulgu, ani başlayan şiddetli bulgu, güç kaybı, travma sonrası başlayan ani bulgu ve medikal tedaviye yanıtsız bulgu varlığında bir uzmana görünmelisiniz. Burada belirtilen bulgu ağrı, uyuşma, karıncalanma, yanma ve elektrik çarpması hissi gibi sinir hasarı düşündüren belirtilerdir.