Faaliyet Raporu

turknorosirurji.org.tr /

Türk Nöroşirürji Derneği'nin Saygıdeğer Üyeleri,

Türk Nöroşirürji Derneği Yönetim Kurulu seçimleri öncesi yayınladığımız seçim bildirgesiyle ve genel kurulda yaptığım konuşmada, amaçlarımızı ve hedeflerimizi ortaya koymuştuk.

11 Nisan 2016 tarihinden itibaren bu hedefler doğrultusunda yoğun olarak çalışmaktayız. Bu süreç içinde yapılanları ve programımızda olup hazırlığını yaptığımız faaliyetlerimizi sizlerle paylaşmak istedim.

  1. Kongre öncesi istifasını bildirmiş olan Avşar Hukuk Bürosu'yla ilişkimiz kesildi. İstanbul'da bulunan Moroğlu-Arseven Hukuk Büro'suyla (www.morogluarseven.com) anlaşma yapıldı.

  2. Önceden çalışılan mali müşavir ve muhasebeci ile olan sözleşmemiz, karşılıklı anlaşarak feshedildi ve Ankara'da bulunan Ahmey Yay Muhasebe ve Mali Müşavirlik Bürosu (www.ahmetyay.com) ile sözleşme yapıldı.

  3. Seçimlerden önce en çok üzerinde durduğumuz konulardan biri olan dernek ve iktisadi işletme hesaplarının bağımsız denetime açılması konusunda görüşmeler yapıldı. Uluslararası alanda saygınlığı ve güvenilirliği kanıtlanmış Deloitte firmasının (www2.deloitte.com) Ankara Temsilciliği'ni yürüten DRT Yeminli Mali Müşavirlik ve Bağımsız Denetim A.Ş. ile anlaşma imzalandı.

  4. Dernek üyelerimizin yayın faaliyetlerine destek olmak üzere dernek bünyesinde bir yayın ofisi oluşturmak yine seçim öncesi verdiğimiz sözlerden biriydi. Bu konuyla ilgili yaptığımız çalışmalar ve değerlendirmeler sonucunda, ingilizce yayın düzenleme hizmeti veren ve uluslararası bir kuruluş olan Enago firması (www.enago.com.tr) ile sözleşme imzaladık. Önümüzdeki hafta içinde etkinleşecek olan bu hizmetle ilgili detaylı bilgiyi sizlerle paylaşacağız. Kısaca belirtmek gerekirse Enago, bilimsel yapısı güçlü saygın editörlerle çalışan bir ingilizce akademik metin düzenleme firmasıdır. Basitten en ileri düzeye olmak üzere dört düzenleme hizmeti sunmaktadır. Biz en ileri iki düzenleme hizmetine yönelik anlaşma imzaladık. Bu amaçla standart ücretlerde indirime gidildi. Ayrıca makalesini ingilizce düzenlemeye yollayacak üyemize destek olarak tahakkuk edecek bedelin yarısını Türk Nöroşirürji Derneği'nin ödemesi kararını aldık. İşleyişin nasıl yürüyeceği üyelerimize mail yoluyla bildirilecek ve google grupta da ayrıca duyurulacaktır.

  5. Türk Nöroşirürji Derneği ve Turkish Neurosurgery Dergileri'nin editörlüğünden Dernek Başkanı seçilmem nedeniyle ayrılma kararı aldım. Bu görevi başarıyla yerine getireceğine inandığımız Sayın Prof. Dr. Selçuk Peker yeni editör olarak kısa süre içinde görevi devir alacaktır.

  6. 2017 WFNS kongresini, yıllardır birçok yönetim kurulunun ve meslektaşımızın yoğun çabaları sonucu ülkemiz kazanmış ve bu kongreyle ilgili olarak düzenleme komitesi çalışmalarını sürdürmektedir. Seçim sonrası Kongre Başkanı Sayın Uğur Türe'nin daveti üzerine, Dernek Başkanı, İkinci Başkan ve Dernek Sekreteri birlikte bir yoplantı yaptık. Bu toplantıda WFNS 2017 kongresinin ülkemize yakışan düzeyde, ülkemiz nöroşirürjisine ve derneğimize azami katkı sağlayacak şekilde gerçekleştirilmesi hususunda fikir birliğinde olduğumuz tespit edildi. Genel kurulda yaptığı sunumda Sayın Türe, yeni yönetimin başkanını da "Second Vise President" olarak kurulda görmek istediklerini bildirmişti. Kendisi, diğer düzenleme kurulu üyeleri adına ve kongre başkanı sıfatıyla bana ve ikinci başkanımız Prof Dr Şükrü Çağlar'a düzenleme kurulunda yer almayı teklif etti. Ardından bir kez Sayın Çağlar ve ben Düzenleme Komitesinin toplantısına iştirak ettik, bir kez de düzenleme kurulunu Türk Nöroşirürji Derneği Yönetim Kuruluna davet ettik. Bu toplantılarda yapılan müzakereler sonucunda düzenleme komitesinin daha önceden kongreyi yapmak üzere anlaşma imzaladıkları Prime-Figür Konsorsiyumu ile üç yıldır çalıştıkları ve yeni bir ihale açmanın kongre başarısını olumsuz etkileyeceği hususunda görüş birliğine varıldı. Uluslararası hukuk ve sözleşmeler konusunda uzman olan yeni hukuk büromuz,Moroğlu-Arseven Hukuk Bürosu'nun WFNS "by laws"unu ve "constitution"unu incelemeleri sonucunda bazı önerileri oldu. Sonuçta, Türk Nöroşirji Derneği'nin, Düzenleme Komitesinin ve WFNS'in de taraf olarak yer alacakları ve bundan sonraki dünya kongrelerine de örnek olacak, hem kongre sahibi federasyonun, hem de derneğimizin haklarının gözetileceği, kongre muhasebesinin bağımsız denetime açık olacağının vurgulanacağı düzenlemeler yapılmasına karar verildi. Bu konuda çalışmalar sürmektedir.

  7. Geçen hafta içinde Sayın Prof Dr Deniz Belen'in başlattığı tartışma Türk Nöroşirürjisi'nin en önemli sorunlarından biri olarak önümüzde duruyor. Mesleğimizin geleceğine yönelik planlama yapmak , bunları tartışıp fikir üretmek en üst meslek örgütümüz olan Türk Nöroşirürji Derneği'nin temel görevidir. Her ne kadar ülkemizde geçerli olan anlayış, konuyla ilgili kişi ve kurumlara danışarak değil, merkezi yönetim tarafından alınan kararlarla planlamalar yapmaksa da bizler elbet üzerimize düşeni yapmalı, geleceğimiz ve özlük haklarımızla ilgili mücadele etmeliyiz. Bu konuda çok önemli bir eksiklik Türk Nöroşirürji demografisinin bulunmayışıdır. Geleceği planlamak ancak bugünkü durumun tespitiyle olabilir. Göreve geldiğimizin ertesi günü başlattığımız çalışmalardan biri Türk Nöroşirürji demografisini ortaya koymaktır. Yani illere, bölgelere göre, çalışılan sağlık kuruluşunun yapısına göre (üniversite, eğitim hastanesi, eğitim vermeyen devlet hastanesi, özel hastane, muayenehane) ve halen eğitimde bulunan uzmanlık öğrencilerini dikkate alarak mevcut durumu ortaya koymak ve belli aralıklarla tabloyu güncellemek. Bu çalışma sürmektedir. Yine özlük haklarımızı tartışacağımız ve İşlem listesini, SUT listesini gözden geçireceğimiz bir çalıştay-kurultay için de ön hazırlıklarımız sürmektedir.

  8. Türk Nöroşirürji Derneği'nin endüstri ile ilişkileri önemsediğimiz bir konudur. Yıllardır gerek kongrelerimize, gerekse meslekdaşlarımıza sponsor olarak Türk Nöroşirürjisi'nin gelişmesine katkı sağlayan firmalar, son dönemde sıkıntıda olduklarını çeşitli vesilelerle dile getirmekteydiler. Bu nedenle Sağlık Gereçleri Üreticileri ve Temsilcileri Derneği (SADER) Başkanı Sayın Ali Şengel ve Derneğin Nöroşirürji temsilcisi Sayın Münip Gökalp, yönetim kurulu toplantısına davet edildiler. Bu toplantıda endüstrinin sorunları ve Türk Nöroşirürji Derneği'nden beklentileri ele alındı. Türk Nöroşirürji Derneği olarak endüstriyle sağlıklı ve kurumsal bir ilişki içinde olmak istediğimizi ve taleplerini (kongre kayıt ve stand ücretlerinin TL üzerinden yapılması gibi) dikkate alacağımızı bildirdik. Bizim de kendilerinden beklentimizin Türk Nöroşirürji Derneği'ne katkılarının sürmesi ve endüstri ile olan ilişkilerimizin kişisel dostluklarla değil, kurumsal zeminde geliştirilmesi yönündeki temennimizi ilettik.

  9. Türk Nöroşirürji Derneği yönetimi olarak, eğitim ve öğretim gruplarının etkinliklerine destek olmayı önceki tüm yönetimler gibi sürdürmekteyiz. Bu çerçevede Spinal Grubun yaz okulu başarıyla tamamlanmış ve Zileli İleri Spinal Kursu'nun ihalesi yapılmıştır. Yine bu grubun etkinliği olan deformite kursu da başarıyla gerçekleştirilmiştir. Genç Nöroşirürjiyenler Kurulunun IOS tabanlı radyolojik yazılım kursu 11 Haziran 2016 tarihinde Ankara’da ve ücretsiz olarak düzenlenmiştir. TURNOG 2016 Sempozyumunun ihale şartnamesi, grup yönetimiyle birlikte hazırlanarak ve şartname hukuk büromuz tarafından incelendikten sonra ihaleye çıkılmıştır. Önceki yönetim döneminde ihalesi yapılmış ve ekim 2016 da gerçekleştirilecek olan spinal sempozyum için çalışmalar sürdürülmektedir.

  10. Türk Nöroşirürji Tanı ve Tedavi rehberine yönelik çalışmalarımız sürmektedir. Tanı ve Tedavi Rehberi hazırlamanın zorlukları konusunda görüştüğümüz meslektaşlarımızın uyarıları dikkate alınarak, rehber olmasa bile Türk Nöroşirürji Derneği'nin yönetim önerileri şeklinde olmak üzere öncelikle 12 konu saptanmıştır. Her konu için belli gruplar oluşturulması ve çalışmalara başlanması kararlaştırılmıştır.

  11. 31. Ulusal Kongremiz için çalışmalara başlamış bulunuyoruz. Şartname hazırlanmış ve halen hukuk büromuz tarafından incelenmektedir. Bu şartnamede, üyelerimizin seçim öncesi google grupta ve genel kurulda yaptıkları uyarılar, öneriler ve temenniler dikkate alınmıştır. Yine sponsorlarımız olan endüstri temsilcilerinin önerileri de şartnameye yansıtılmıştır. Yapılacak ihaleyi kazanan firmanın, IBNC kursunu ve Temel Türkçe Kurslarını da ücretsiz olarak yapması gereği şartnameye eklenmiştir.

  12. Ülkemizde önemli bir eksiklik olan çok merkezli çalışmalar ile ilgili bir kurul oluşturmaya karar verilerek derneğimizin önceki başkanlarından Sayın Prof. Dr.Nur Altınörs'ten böyle bir kurul oluşturmanın sorumluluğunu alması rica edilmiştir.

  13. 3 yıldır üyesi olduğum EANS Research Comittee üyeliğinden Dernek Başkanı seçilmem nedeniyle ayrıldım ve komite başkanından, yerime başka bir TNDer üyesinin katılması için istekte bulundum. Söz konusu üyenin seçimi için siz üyelerimize çağrıda bulunduk. Başvurular objektif olarak değerlendirilecek ve bir üyemiz Türk Nöroşirürji Derneği yönetimince seçilerek Research Comittee başkanına bildirilecektir.

Değerli üyelerimiz, sloganımız, hepimiz için Türk Nöroşirürji Derneği, hepimizin Türk Nöroşirürji Derneği'dir. Sizlere ve Türk Nöroşirürjisi'ne hizmet etmek için bu göreve talip olduk, bunun için çalışıyoruz. Eleştirileriniz, önerileriniz, katkılarınız Derneğimizi güçlendirecektir.

Saygılarımla,
Türk Nöroşirürji Derneği Yönetim Kurulu adına
Türk Nöroşirürji Derneği Başkanı
Dr. Talat Kırış