Başkanın Mesajı

turknorosirurji.org.tr /

Değerli Üyelerimiz,

TND 30. Ulusal Bilimsel Kongresi 8-12 Nisan 2016 tarihleri arasında Antalya’da Kaya Palazzo Kongre Merkezinde yapılacaktır. Bu yıl ulusal kongre geçen yıl olduğu gibi karşılıklı bilgi aktarımı ve bilimsel destek amaçlı anlaşma yapılan CNS, DGNC katkıları, EANS ve IRNESO’ nun katılımları ile gerçekleştirilecektir.

WFNS başkanı sayın Prof. Dr. Franco Servadei onur konuğu olarak hem IBNC hemde kongremize katılacaklardır.

Buradaki amaç kongre bilimsel içeriğinin ve seviyesinin arttırılması, uluslararası alanda söz sahibi akademisyenlerin bilgi ve tecrübelerinin meslektaşlarımıza en kısa ve ekonomik yoldan aktarılmasının sağlanmasıdır. Ayrıca Türk Nöroşirurjisinin birikim ve bilgisinin de IBNC ve kongre yoluyla uluslararası alanda paylaşılmasıdır.

Geçen yıl olduğu gibi bu yılda IBNC 2. Dönem 1. Kursu kongre öncesinde 5-8 Nisan tarihleri arasında yapılacaktır. Kurs konusu ‘Travma ve Fonksiyonel Nöroşirurji’ dir. Ulusal ve uluslararası deneyime sahip akademisyenler kursa ve kongremize katkıda bulunacaklardır.

Bu yıl, ara verilen Türkçe Temel Nöroşirurji kursları 16-20 Mart 2016 tarihleri arasında  Çeşme Altınyunus Kongre Merkezinde tekrar başlatılacaktır. Temel Nöroşirurji Kursları Sayın Prof. Dr. Selçuk Palaoğlu’nun yönetiminde deneyimli ulusal ve uluslararası akademisyenlerin katkıları ile ilk kez ücretsiz olarak gerçekleştirilecektir.

Nöroşirurji asistanlık eğitiminin ve uzmanlık sonrası eğitimin yüksek standartlarda sürdürülmesine katkı sağlayacak kurslara, kliniklerin eğitim sorumlularının, yöneticilerinin ve anabilim dalı başkanlarının, asistanlarını ve genç uzmanlarını teşvik ederek katılımlarını sağlamalarını bekliyorum.

SGK ile özlük hakları ve SUT fiyatlandırmaları ile ilgili olarak görüşmelerimiz sürmektedir. İlk kez 12 maddeden oluşan taleplerimiz doğrultusunda büyük hastanelerden uzmanların katıldığı bir kurul oluşturulmuş ve bu kurul ilk toplantısını yapmıştır. Gelişmeler yakından takip edilmektedir.

Bu yıl ilk kez ekim ayında Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Kurumu kararı ile Türk Nöroşirurji Derneği Başkanı ve 2 üyemizin oluşturduğu sınav jürisi, Eğitim ve Araştırma Hastanelerinde boş bulunan  27 başasistanlık kadrosu için objektif kıstaslarla sözlü sınav yapmışlardır. Sınav sonuçları atamalarda esas olmak üzere Kamu Hastaneleri Kurumuna bildirilmiştir.

Sağlıkta şiddet konusunda yönetim kurulumuz maddi, manevi her tür katkı ve girişimde bulunmaktadır. Konu ile ilgili olarak mecliste grubu olan partilerin temsilcileri ile görüşme talep edilmiş ve ilk görüşme Sayın Haluk Koç ile gerçekleştirilmiştir. Diğer parti temsilcilerine,  sağlık komisyonu üyelerine ve milletvekillerimize Sağlıkta Şiddet yasasının yeniden meclis gündemine alınması için taleplerimiz iletilmiştir. Hukuk büromuz da bu konuda çalışmaları takip etmektedir.

Saldırıya uğrayan meslektaşlarımıza kısa sürede ulaşılarak gereken hukuki yardım ve destek sağlanmıştır. Açılan kamu davalarına üyelerimizin talepleri doğrultusunda hukuk büromuzca da müdahil olunmaktadır.

Seçilirken söz verildiğimiz gibi, temsil gücü yüksek bir yönetim kurulu oluşturmak için seçimlerin, üyelerimizin katılımının en üst düzeyde olduğu ulusal kongrede yapılması ile ilgili tüzük değişikliği kararı alınmıştır. Üyelerimizin büyük çoğunluğunu bu kararı sevinçle karşılayarak desteklemişlerdir. Bu karar Avrupa Birliği  katılım aşamasında olan ülkemizde  bir sivil toplum kuruluşu olan TND’nin geleceği için son derece önemlidir. Üyelerimize bu konudaki destek ve demokratik tavırları için teşekkür ediyorum.

Geçen yıl olduğu gibi bu yılda 50 kişi üzerinde  katılımı olan tüm toplantılar açık ihale yöntemi uygulanarak kongre firmalarına verilmiştir.  Bu bağlamda TND 30. Yıl Kongresi  450.000 € + KDV ön bedel , 1200 kişi katılım üstü yarı paylaşım, 90 birim stant üstü  yarı paylaşım şeklinde  Global Turizm Şirketine verilmiştir. TURNOG 30.000 € ön ödeme ile, PNG 25.000 TL ön bedelle çeşitli şirketlere verilmiştir.

TND  muhasebe ve iktisadi işletme kayıtları tamamen ayrılarak mali denetim sağlanmış ve tüm KDV, gelir vergileri eksiksiz ödenerek mali kayıtlar derneğimizin ‘kamu yararına dernek’  başvurusu yapabilecek hale getirilmiştir.
Alınan prensip kararı gereği TND Yönetim Kurulu Başkanı ve üyelerinin yoğun yurt içi, yurt dışı kongre ve toplantı  katılımlarında  iktisadi işletme ve dernek bütçesinden hiçbir harcama yapılmamıştır. Yönetim Kurulu üyelerine üstün çalışmaları, ülkenin birçok kentinde yaptığımız YK toplantılarına güçlü katılımları, aralıksız katkıları, maddi ve manevi  özverilerinden dolayı teşekkür ediyorum.

Türk Nöroşirurji Akademisi 1. toplantısı Kıbrıs’ta 18-20 Aralık 2015 tarihinde kendine yakışır bir vakarla yapılmıştır. Katılımın yüksek olması ve katılmayanların mazeret bildirerekte olsa akademiye katkıları, tartışılan konuların seviyesi gelecek için Türk Nöroşirurjisine olan inancımızı pekiştirmiştir. Sayın Akademi başkanına Prof. Dr. Tunçalp Özgen ve katkıda bulunanlara TND ve şahsım adına şükranlarımı sunuyorum.

Nisan 2016’da Antalya’da buluşmak dileği ile sevdiklerinizle birlikte sağlıklı ve mutlu yıllar diliyorum.

Dr.Zeki Şekerci
TND Yönetim Kurulu Başkanı