Turkish Neurosurgery" artık SCI'de yer almaktadır...

turknorosirurji.org.tr /

 Sevgili Meslektaşlarım

 
1989 yılından beri çıkmakta olan dergimiz “Turkish Neurosurgery” in geçen yıl “PubMed” veri tabanı sistemine girdiğini size bildirmiştik. Bu senede yaptığımız başvular sonucu Scince Citation index expanded veri tabanına dahil edilmiş olduğunu sevinerek ve Türk Nöroşirürjisi adına övünç duyarak bildirmek istiyoruz. Böylece Dergimiz Scopus veri tabanı da dahil olmak üzere 3 önemli uluslar arası veri tabanı sistemlerinde yerini almış bulunmaktadır. Buna paralel olarak yurt dışından da artık giderek artan sayıda yazılar gelmekte ve uluslararası hakem kurulumuz da devreye sokularak yazıların değerlendirilmesinde görev almaktadırlar. Böylece dergimiz hak ettiği daha uluslar arası niteliğe kavuşmaktadır. Dergimizin bu hale gelmesinde başta bu işe çok önem veren gelmiş geçmiş tüm dernek yönetim kurullarına, eski editörlerimize ve dergimizi yazılarınız ile destekleyen siz sevgili meslektaşlarıma Dergi çalışanları adına çok teşekkür ederim.
 
Science citation index 1960'lı yıllarda Eugen Garfield tarafından düşünülmüş ve ABD'nde Philadelphia da Institute for Scientific Information (ISI) yâni "Bilimsel İstihbârat Enstitüsü" adı altında ve "bilimsel sonuçların tüketimini ölçmeye yönelik parametreleri ihdâs ve tesbit etmek amacıyla" bibliyografik bir veri tabanı geliştirmek üzere bir şirket kurmuştu. Bu şirketin oluşturduğu Science Citation Index (SCI) denilen veri tabanı 1964 yılından beri devam etmektedir. Daha sonra online versiyonu olarak  Science Citation Index Expanded (SCIE) diye genişletilen bu veri tabanı toplam 6400 dergiyi kapsamaktadır: Biyokimya, Biyoloji, Enformatik (Bilişim), Farmakoloji, Fizik, Hemşirelik Bilimleri, Jeoloji, Kimya, Matematik, Mikrobiyoloji, Mühendislik, Ormancılık, Psikiyatri, Tıp ve Ziraat konularında, çeşitli dillerde yayınlanmakta olan çeşitli bilimsel dergileri taramakta ve bilimsel makālelerin özetilerini vermekte, yazarına ya da yazarlarına bu makāle dolayısıyla kimlerin makāleleri tarafından kaç kere refere edildiği öğrenilebilmektedir.
 
SCIE kapsamına aldığı tüm dergileri çok yakın olarak takip etmekte ve kriterlerine uymayan dergileri sistemden çıkartmaktadır. Bu kriterler içinde düzenli basım, basım kurallarına uygunluk, içerikteki uygunluk, yazıların hatasız basılması ve hakem sisteminin iyi çalışması gibi bir sürü şartları içermektedir.
 
Biz Yayın kurulu üyeleri olarak bize düşen görevleri eksiksiz yerine getirmek için elimizden geleni yapıyoruz. Sizlerden ricam her zaman olduğu gibi “Turkish Neurosurgery” derginizi desteklemeye yazılarınız ve değerli hakem görüşleriniz ile devam etmenizdir.
 
Prof .Dr. Hakan Caner
Editor
“Turkish Neurosurgery”