Yoğun Bakım Tedavi Ücretleri Hakkında Üyelerimize Duyuru

turknorosirurji.org.tr /

 İlgi: 31.12.2008 gün ve 27097 sayılı Resmi Gazetenin 7. mükerrer sayısında yayınlanan SUT de değişiklik yapılmasına dair tebliğ.

Değerli üyelerimiz,

İlgide kayıtlı yönetmelik, özellikle Madde 12' de yer alan Yoğun Bakım Tedavisi başlığı altında sunulan değişiklikler nedeniyle üyelerimizi uyarmak gereksinimi doğmuştur.

1. Yoğun bakımda tedavi edilen hastaların ücretlendirme ödemesinin düzgün ve yeterli yapılabilmesi için Yoğun Bakım Ünitesinde yatan hastaların durumlarındaki günlük değişimler mutlaka ayrıntılı olarak hasta epikrizinde yer almalıdır. Bunun kolaylaştırılması için günlük hasta izlem notları, otomatik olarak epikrizlere aktarılabilmelidir. Yani bir hastanın sadece nörolojik seviyesi değil, mekanik ventilasyonda tutuluyorsa, invasiv monitorizasyonlar yapılmışsa (Kafa içi basınç izlemi, CVP, beyin perfüzyon basıncı, beyin oksijen basıncı, beyin kan akımı izleniyorsa),oksijen destek tedavisi alıyorsa, nazojejunal yada gastrostomi-gastrojejunostomiden besleniyorsa, total parenteral beslenme yapılıyorsa bunların tümü ayrı ayrı ve günlük olarak belirtilmelidir.

2. Bilindiği gibi Yoğun Bakım Ünitesinde izlenen hastaların ilk günlerinde (izleyen diğer 6 günde daha az ücretlendirilerek) hasta birinci basamak tıbbi ağırlıktaysa 354 TL, ikinci basamak tıbbi ağırlıktaysa 695 TL, üçüncü basamak tıbbi ağırlıktaysa 1190 TL geri ödeme yapılmaktadır.

* Birinci basamak Yoğun Bakım Ünite hastası: Normal postoperatif hastalar, zehirlenmeler, travmalar.
* İkinci Basamak Yoğun Bakım Ünite hastası: Yaşamsal destek gerektiren, ya da yakın doktor gözlemi gerektiren hastalar,
* Üçüncü basamak Yoğun Bakım Ünite hastası: Özellikli hastalığı olanlar, çoklu organ işlevi bozuklukları yada yetmezlikleri gibi komplike hastalar olarak sınıflandırılmaktadır.

Nöroşirürji pratiğinde kraniotomiler, postoperatif erken dönemde ciddi risk taşıyan, solunum ve sinir sistemi yetmezliği sözkonusu olabilen hastalar olarak, SOFA (Sequential Organ Failure Assessment) kriterlerine göre en az 2 organ yetmezliği riski nedeniyle çoklu organ yetmezliği grubuna yani üçüncü basamak tıbbi ağırlık grubuna girebilmektedir. Bunun geçerli olabilmesi için hastanın postoperatif tüm nörolojik seviyesinin, Yoğun Bakım Ünitesindeki uygulamaların tümünün ve verilen antiödem tedavilerin eksiksiz bildirilmesi zorunludur. Bu sayede en üst düzeyden ücretlendirme gerçekleştirilebilecektir.

Yeni yönetmeliğe göre Yoğun Bakım Ünitesinde yapılan trakeotomi işlemi pakete dahil edilmiştir. Şayet hasta sürekli bakım ünitesinde ya da servisde gösterilirse, trakeotomi işlemi ayrı olarak ücretlendirilecektir. Üyelerimize duyurulur
Türk Nöroşirürji Derneği Nörotravma ve Yoğun Bakım Öğretim ve Eğitim Grubu