WFNS 2017 Son Gelişmeler

turknorosirurji.org.tr /

Türk Nöroşirürji Derneği’nin Değerli Üyeleri,

Son 6 aydır ülkemizde meydana gelen terör olayları sonrası, bazı kıtasal ve ulusal nöroşirürji dernekleri WFNS 2017 kongresinin İstanbul’da yapılması ve güvenlikle ilgili kaygılarını WFNS yönetimine bildirmişler ve bu konu hem derneğimize hem de düzenleme komitesine iletilmiştir. 21 Haziran 2016'da yapılan WFNS Yönetim Kurulu (AC) telekonferans toplantısında kongre başkanı Sayın Uğur Türe üyeleri bu durumun geçici olduğuna ve o zamana kadar güvenliğin sağlanacağına ikna etmiştir. Ancak bu toplantının ardından İstanbul Atatürk Havalimanı’na terör saldırısı gerçekleştirilmiş ve pek çok vatandaşımız ve turist hayatını kaybetmiştir. Bu terör saldırısı sonrası dünya nöroşirürji kamuoyunda kongrenin İstanbul dan alınması konusunda ciddi bir baskı oluşmuştur. Bu gerekçeyle, EANS Başkanı ve WFNS seçilmiş Başkanı derneğimizle temas kurmuşlar ve kaygılarını belirtmişlerdir. Yine WFNS Başkan Yardımcısı Sayın Tomasello beni İtalya’da bulunduğum sırada ziyaret ederek aynı kaygıları dile getirmiştir. Bu aşamada Sayın Türe organizasyon komitesiyle bir toplantı yapmak kararı almıştır. Türk Nöroşirürji Derneği yöneticileri olarak bizler de durumu değerlendirdikten sonra, alınacak kararın çok önemli olduğunu, bunun Türk Nöroşirürjisinin uzun yıllardır mücadele edip kazandığı bir hak olduğunu düşünerek tüm kurucu üyelerimizi ve eski başkanları istişare etmek üzere bir toplantıya davet etmek kararı aldık. 

Yine aynı günlerde Sayın Türe’nin Sırbistan’a giderek temaslarda bulunduğunu, oradaki şartları incelediğini, yetkililerle görüştüğünü öğrendik. Sonrasında da kendisi WFNS 2017 kongresinin Belgrad’da , Sırbistan Nöroşirürji Derneğiyle ortak olarak, belirlenmiş olan  düzenleme komitesince yapılmasını önerdi. 

Bu aşamada bildiğiniz gibi ülkemizde bir askeri darbe girişimi oldu ve planlanan toplantıları yapamadık. WFNS seçilmiş başkanı Franco Servadei, telefonla ve e-posta yoluyla dernek ikinci başkanı Sayın Çağlar’a ve bana ulaşarak 22 Temmuz’da bir WFNS AC telekonferansı yapılarak, Sırbistan önerisinin oylanacağını belirtmiş ve Türk Nöroşirürji Derneği’nin görüşü resmi olarak sorulmuştur. Bu durumda kısa sürede bir toplantı yapmak imkanı olmadığından , Türk Nöroşirürji Derneği’nin tüm yönetim kurulu üyeleri, eski başkanlar ve kurucu üyelerimizden yazılı olarak görüşleri sorulmuştur. Büyük çoğunluk kongrenin İstanbul’da yapılması konusunda ısrar edilmesi, ancak kongrenin WFNS’e ait bir kongre olduğu ve WFNS kongre merkezinin yerinin değiştirilmesi kararı alırsa buna uyulması gerektiği, ancak WFNS’den bu hakkımızın ileri tarihteki bir kongre için talep edilmesi, başka bir ülkede Türk Nöroşirürji Derneği’nin kongre yapmasının hukuksal, finansal ve pratik bir çok zorluk içereceği için bunun uygun olmadığı ve bugüne kadar yapılan harcamalarla ilgili tazminat istenmesi konusunda fikir birliğine varmıştır ve bu durum kendilerine yazılı olarak iletilmiştir. Bugün WFNS sekreteri Sayın Misra ve başkanı Sayın Tu’nun düzenleme komitesi başkanı Sayın Türe’ye gönderdikleri ve Türk Nöroşirürji Derneği Başkanı ve Sekreterini de ekledikleri bir bilgi notuyla WFNS’nin 2017 kongresinin İstanbul’dan alınması kararı aldığını öğrenmiş olduk. 

Bugüne kadar bu kongrenin en iyi şekilde yapılması için uğraş vermiş olan düzenleme komitesine TNDer yönetimi olarak teşekkür etmek isterim. Bugün gelinen nokta bizlerin elinde olmayan elim olayların ard arda gelişmesi sonucu meydana gelmiştir. Türk Nöroşirürjisinin bir dünya kongresine ülkemizde ev sahipliği yapmayı fazlasıyla hak ettiği ve günün birinde bunun gerçekleşeceğine inanıyorum.

Değerli üyelerimiz, 

Bu vesileyle ülkemiz demokrasisini ortadan kaldırmaya yönelik darbe girişimi sırasında hayatlarını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Allahtan rahmet ve yakınlarına başsağlığı dilemek isterim. Ülkemizin bir an evvel bu karanlık günleri atlatarak, hep birlikte kardeşçe yaşayabileceğimiz aydınlık günlere bir an evvel ulaşmasını bütün kalbimle umuyorum. 

Saygılarımla,

Dr. Talat Kırış

Türk Nöroşirürji Derneği Yönetim Kurulu Başkanı