Üyelerimize Önemli Duyuru

turknorosirurji.org.tr /

Değerli Meslektaşlarımız,

Bazı üyelerimiz, “TTB ve Uzmanlık Dernekleri 'Torba Yasa'ya Tepki Gösterdi: Torba Yasa Önerisi Engellenmelidir‏” başlıklı bildirinin altında Türk Nöroşirürji Derneği’nin imzasının olmamasını eleştirmektedirler. Konunun daha iyi anlaşılması için bir açıklamaya ihtiyaç duyulmuştur.

Türk Nöroşirürji Derneği, TTB başta olmak üzere tüm meslek dernekleri ile her konuda işbirliği içinde çalışmaktadır. Özellikle tüm toplumu ve meslek koşullarımızı ilgilendiren konu ve sorunlarda ortak geliştirilen hareketlere tüm katkısını vermektedir. Kamuoyunu bilgilendirme alanında son derece hassas ve de etkin davranmaya çalışmaktadır. Türk Nöroşirürji Derneği, TAMGÜN YASASI’na karşı duruşunu pek çok kez farklı platformlarda dile getirmiş ve kamuoyu duyurularının altına imzasını atmıştır. Örneğin;

Piyasaya düşürülmüş bir sağlık hizmetinin 'oyuncusu' değil, topluma adanmış bir mesleğin onurlu üyeleri olarak görevimizi yapmak istiyoruz. (http://www.radikal.com.tr/turkiye/doktorlardan_tam_sayfa_ilan-1038228)

Dahası sadece meslek alanında değil toplumsal tüm olaylara da tepkisini ve çözüm önerilerini sunmuş ve sunmaya da devam etmektedir. Örneğin;

TTB-UDEK Üyesi Derneklerden Son Dönemde Yaşanılan Sürece Dair Değerlendirmeler (http://www.ttb.org.tr/index.php/Haberler/udek-3848.html)

Ayrıca üyelerimizin meslek hakları ve çalışma koşullarında yaşanılan sorunlarla ilgili pek çok konuda açılan davalara müdahil olmakta ve/veya bizzat TNDer olarak dava açmaktadır. Örneğin;

18.07.2009 tarihli ve 27292 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan yan dal yönetmeliği,

D A V A C I                                          :Türk Nöroşirurji Derneği ; 19 Eylül 2012 tarih ve 28416 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Yükseköğretim Kurumlarında Döner Sermaye Gelirlerinden Yapılacak Ek Ödemenin Dağıtılmasında Uygulanacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin (Yönetmelik) 2. maddesindeki “(8) Yükseköğretim kurumlarından başka yerlerde mesleki faaliyette bulunan ve meslek veya sanatlarını serbest olarak icra eden öğretim üyelerine ek ödeme yapılmaz.” düzenlemesinin öncelikle yürütmesinin durdurulması ve ardından iptali istemi.

Bu örnekler çoğaltılabilir.

TTB ve Uzmanlık Dernekleri 'Torba Yasa'ya Tepki Gösterdi: Torba Yasa Önerisi Engellenmelidir‏ adlı bildiri Türkiye Psikiyatri Derneği tarafından hazırlanmış olup, TTB tarafından da destek bulmuştur. TTB tarafından Derneğimize bir e-posta gönderilerek ilgili bildiriye katılmamız sorulmuş (01 Temmuz 2013 saat 23:08) ve 03 Temmuz 2013 saat 17.00'a kadar cevabımızın iletilmesi istenmiştir.

Değerli Meslektaşlarımız,

Özellikle kamuoyuna yapılacak duyurularda Derneğimizin fikirlerinin alınması ve hazırlanan metne katkılarımızın sorulması konusunda hassasiyetimizi TTB’ye daha önce de bildirmiştik. Bu konudaki hassasiyetimiz TTB tarafından da olumlu karşılanmış ve TTB tarafından yapılacak duyurularda görüşlerimizi bildirebilmek için yeterli zaman tanınması sağlanmıştır. Ancak tartışmaya konu olan bildiri doğrudan TTB tarafından hazırlanmamıştır. Dikkat edilirse ülkemizde faliyet gösteren 100’ün üzerinde Tıp Derneği olmasına karşın ancak 30 dernek bu bildiriye imza atabilme şansı bulabilmiştir. TTB tarafından gönderilen davette de tarafımıza belirtildiği üzere hızlı gelişen bu sürece müdahil olamamamız TNDer’in dışında gelişen bir sistem hatasına dayanmaktadır.

Meslek grubumuz dayanışmaya en çok ihtiyaç duyduğu zamanlardan birini yaşamaktadır. TNDer'i eleştirmek elbette her üyesinin hakkıdır ve demokrasilerin "olmazsa olmazı"dır. TNDer YK olarak tüm eleştirileri dikkatle değerlendirdiğimizi ve katkıları için üyelerimize şükran borçlu olduğumuzu bilmekteyiz. Ancak  farklı platformlarda, TNDer’nin başarılarını ve çalışmalarını küçümseyerek, TNDer’i siyasi bir taraf olarak göstermeye gayret ederek ve/veya korkak bir kimliğe indirgeyerek yapılan tüm eleştrileri de üzüntü ile karşıladığımızı bildirmek istiyoruz.

Özetle; Türk Nöroşirürji Derneği, başta meslek onurumuz olmak üzere tüm hekimlerin ve Türk Nöroşirürjiyenlerinin çalışma koşullarını, hürriyetlerini ve haklarını koruma konusunda kararlı bir şekilde çalışmaktadır. Türk Nöroşirürji Derneği, TAM GÜN YASASINA karşıdır ve tüm kamuoyuna bunu dile getirmeye de devam edecektir. Akademik ve/veya sosyal kariyeri ne olursa olsun bir konu hakkında yeterli bilgiye sahip olmadan Türk Nöroşirürji Derneği’ne yapılan haksız eleştiriler konusunda hassasiyetimizi bir kez daha dile getirmek istiyoruz.

Prof. Dr. Uğur Türe
TNDer Yönetim Kurulu Başkanı