Kamuoyuna Duyuru

turknorosirurji.org.tr /

 Son günlerde yazılı ve görsel basında, omurilik felçli 8 yaşındaki bir çocuk hastanın kök hücre nakli yapılmak sureti ile tedavi edileceği yönünde asılsız ve bilimsel gerçeklere aykırı haberler çıkmaktadır.

Türk Nöroşirürji Derneği, omurilik felçli hastalarda kök hücre nakli tedavisi konusundaki mevcut bilimsel verileri ve uzman görüşlerini daha önce yazılı ve görsel basın aracılığı ile kamuoyu ile paylaşmıştır. Ancak gündemi zaman zaman meşgul eden ve bilimsel dayanaktan yoksun tartışmalar, ülkemizde mevcut binlerce hasta ve hasta yakınını tıbbi dayanaktan yoksun bir şekilde ümitlendirmektedir. Ülkemizde her yıl yaklaşık 3000 yeni omurilik felçlisinin toplumumuza katıldığı ve halen Dünya genelinde etkin bir tedavinin geliştirilememiş olması göz önüne alınırsa, konunun ne kadar hassas ve suistimale açık olduğu ortaya çıkmaktadır.

Dünya genelinde pek çok bağımsız merkezce yapılan hayvan deneylerinden elde edilen veriler, omurilik felcinin tedavisinde kök hücre naklinin gelecekte umut verici olabileceği yönünde olmasına rağmen halen omurilik felçli hastalarda kök hücre nakli tedavisinin etkili bir tedavi olduğuna dair kanıtlanmış hiç bir bilimsel veri bulunmamaktadır. Ayrıca böyle bir işlem sonucu doğabilecek olası zararlı etkiler de ortaya konmamıştır. Çoğu zaman kök hücre tedavisi ile ilgili Dünya ve ülke basınında çıkan haberler bilimsel gerçekleri dile getirmekten ziyade dedikodu tarzında olmakta, bunun ötesinde; maalesef bilim ve ahlak dışı davranan hekimlerinde karıştığı bir ticari reklam kampanyası haline dönüştürülmektedir.

Kök hücre nakli yapılan hastalarda, nakil yapılacak kök hücreler hastanın kendi dokusundan (kan, kemik iliği, koku sinir hücreleri gibi.) elde edilmektedir. Kamuoyunu meşgul eden ve tartışmalara neden olan söz konusu hastanın kök hücre nakli için bir kardeşe ihtiyaç duyduğu ve bunun için gerekli koşulların hazırlanması konusunda ortaya atılan sansasyon ve magazin türü yayınlar, konu hakkında en basit bilimsel gerçeklere bile dayanmamaktadır. Ayrıca hastanın yattığı hastane idaresi ve ilgilenen tüm hekimlerden alınan bilgiye göre hasta yakınlarına böyle bir tedavi yolu önerilmediği gibi böyle bir tedavi yolunun halen mümkün olmadığı da ayrıca anlatılmıştır.

Türk Nöroşirürji Derneği, toplumu ve pek çok hastayı yakından ilgilendiren kök hücre tedavisi hakkında güncel gelişmeleri kamuoyu ile paylaşmayı her zaman görev olarak kabul etmektedir. Derneğimiz ayrıca, omurilik felçli hastaların çaresizliğini kullanarak umut tacirliği yapan hekimleri ve konuyu bilimsel zeminler dışına taşıyarak magazin yönüyle ele alan kişi ve kuruluşları da insan onuruna uygun bir şekilde sorumlu davranmaya davet etmektedir.

Türk Nöroşirürji Derneği
İlgili Yazılar